Болести по дивеча

25-03-2009 | 15:41

БОЛЕСТИ ПО ПЕРНАТИЯ ДИВЕЧ

 

 ЧУМА ПО ПТИЦИТЕ-причинител на болестта е ултранирус. Боледуват кокошевите птици-яребици, фазани. Болестта се пренася върху тях чрез умрели домашни кокошки. Болните птици са слабо подвижни, с настръхнала перушина-гърдите им хъркат, а от човката им изтича червеникава лигава течност. Заразата се пренася чрез храната и водата, замърсена от болни птици и причинява висока смъртност.

 ХОЛЕРА-причинява се от бактерия. От домашните птици лесно се заразява пернатия дивеч-фазани, яребици, гълъби, патици и гъски. Бактерията се предава чрез замърсена храна и вода.Заболелите птици умират масово, понякога без да се наблюдават външни признаци на заболяване.

 ОРНИТОЗА-причинител е вирус.Боледуват много видове птици, между тях и гълъбите, дивите гъски и патици. Човек боледува също, като развива плевмония с висока температура. Заразява се най-често от домашните гълъби и от птиците, държани в клетки. Заразата се разнася чрез преки контакти с болни птици, мрез замърсена храна и чрез някой бозайници, служещи като посредници. Смъртността е доста висока, особено при младите птици.

 СИНГАМОЗА-това е паразитна болест, причинена от кръгъл червей с червен цвят. Настанява се в дихателната тръба на фазаните, яребиците и други диви и домашни птици.Развитието на болестта се улеснява в заблатени и влажни почви.

 КОКЦИДОЗА-причинител е низш едноклетъчен паразит. Боледуват глухара, фазанът и други видове, развъждани във ферми. Паразитът се развива в лигавицата на червата. Възрастните птици понасят болестта и така заразяват малките пилета, които масово загиват за късо време, понякога без външни признаци на заболяване. Птиците са заразяват чрез замърсена с изпражнения храна и вода.

Анкета