Препариране

 


Обработка на ловни трофеи
07-04-2009 | 20:37

                            Обработка на ловни трофеи   

 

 

 

   Ловни трофеи са онези части на тялото на убития дивеч ,които е прието да се оценяват по специални формули на Международния ловен съвет (CIC)и с който ловците участват на ловни изложби.

   Те могат да бъдат разделени на на няколко групи:

     -рога на плътнороги и кухороги бозайници-елени,сърни,диви овци,антилопи,газели и други

    -черепите на мечките,вълка и видовете от семейство котки-дива котка,рис ,тигър и други

    -кожите на тези хищни бозайници

    -кучешките зъби на някои видове дивеч-дива свиня,слон,хипопотам

    -други части на тялото-израстъците върху носа на носорога

 

  Падналите или отрязаните рога на всички бозайници,както и необелените рога на елените и сръндаците,не се считат ловни трофеи.

  Трофеите запазват качествата си в продължение на столетия .Затова първата грижа на ловеца е да обработи добитите трофеи и по-нататък да ги пази при подходящи условия.

  След отстрела,при пренасяне на дивеча,е необходимо трофеят да се предпази от повреди-счупване или охлузване.При едрите животни е по-добре главата да се отреже и да се носи отделно.Вкъщи ловецът ч одира,изрязва мускулатурата,езика и в подходящ съд я слага да се вари.

  Не бива да се потапят розетките на еленовите и сърнешките рога,защото се обелват,с коеот трофеите губят при оценката.

  Главата се вари,докато месото започва да се къса.Ако се остави по-продължително време на огъня,тя се преварява и черепът се разглобява.

   Сварената глава се очиства от месото  изважда се мозъка и черепа се измива добре с вода.Всички паднали части –носни кости,зъби -се събират и след това се залепват.Желателно е черепът да остане цял,като се запази и долната челюст или половината от нея.Ако той е разбит,тогава се реже по линията на тилната кост през средата на очните орбити до върха на носните кости или се оставя само челната кост.

  След като изсъхне,черепът се потапя в бензин,който разтваря и извлича всички мазнини от костите.В противен случай те гранясват и черепът добива жълт цвят.Мазнините се извличат и в разтвор от прах за пране,но трябва да се внимава да не бъде разрушен повърхностният слой на костите.

 Черепите се избелват с 5-процентов разтвор на кислородна вода,като се потапят до розетките и се обвиват в памук и се мокрят постоянно.Рогата се почистват от пръст,остатъците от суха кожа по тях и дървесна кора и се монтират на дървена поставка, без да се боядисват или полират.

  На муфона и на дивата коза при варене главата се потапя заедно с рогата.След изваряване,те се измъкват от пънчетата,почистват се от съединителната тъкан и се измиват.Върху пънчетата се навива хартия или марля,намазват се с лепило и рогата се нахлузват обратно.Тези трофеи могат да се приготвят и като се препарира главата.

     Главата на дивата свиня не е необходимо да се вари цяла,за да се извадят глиците.С ножовка се отрязват челюстите в задната третина,разделят се и двете стъбла на долната челюст и се слагат в съда.

     Горните зъби излизат лесно още с първото разклащане.На старите глигани долните зъби обикновенно се издърпват напред.На средновъзрастните и по-младите животни долните зъби са доста по-широки в основата и се затягат в челюстта.Затова те се натискат откъм върха и се измъкват отзад.

   Зъбите се измиват,почиства се зъбната им кухина и се запълва с разтопен парафин.Те не се избелват,а се запазва естественото им оцветяване.Приготвеният трофеи се слага на кръгла поставка.

    Черепите на хищниците се приготвят по същия начин.Изпадналите при варенето резци се залепват,защото те влизат в дължината при оценката на трофея.

     Кожите им се дерат внимателно.На предните крака подмишницата и гърдите се разрязват така,че да не се намали ширината на кожата,която при оценката се мери зад предните крака.На обработената кожа може да се оформи главата ,ако черепът няма да се използва като ловен трофеи или се слага друг череп.

    Готовият трофеи се опъва добре и като изсъхне,се подшива отдолу с плат,а по крайщата-с червено или зелено сукно.

 

Анкета