Ловни Породи

Унгарска визла
15-03-2009 | 11:12

Стандарт на породата:

                               Стандарт на Унгарска Визла

 

 

 

Произход:  Унгария

 

Дата на публикация:06.04.2000г. и 13.09.2000г.

 

 

Класификация:

FCI group 7 –pointing dogs

 

Група 7 –ловни кучета,работещи със стойка(птичари)

Секция 1 –континентални птичари

С работни изпитания,поле и вода.

 

Признат от:AKC,ACA,UKC,NAVHDA,CKC,KCGB,FCI,ANKC,NKC,NZKC,APRI,ACR

 

 

Произход:

Твърдокосместата визла-създаването и е започнало през 1930 година.Било забелязано,че при някои кучета козината е по-твърда и по-дълга.Имало нужда и от куче,работещо при по-тежки условия,което да бъде защитено от тръни,студ и вода.едно такова куче било кръстосано с германски дратхаар от селекционера Йозеф Вашаш Той извършил две такива кръстоски като използвал две различни женски кучета.твърдокосместата визла има сродница-рядката дългокосместа визла.Дългокосместата визла може да се роди и в гладкокосместо ,и в твърдокосместо кучило,макар че това е много рядко явление.

Дългокосместите визли не са регистрирани в нито една киноложка организация,но те могат да бъдат срешнати навсякъде.твърдокосместата визла не е призната от AKC и там се счита за рядка порода.

 

 

Използване:Универсално ловно куче,работещо със стойка .Може да работи в поле,гора и във вода.Притежава прекрасно обоняние ,стабилна (твърда стойка)пред дивеча,любов към водата,вродено желание да апортира и силна привързаност към стопанина.Добре се справя с работата във всякакви условия и месности,отлично и бързо се адаптира към промяната им.Може да бъде отличен компаньон защото притежава прекрасен характер и чудесна способност към обучение.

 

Общ вид:

Средно по размер елегантно ловно куче с благороден външен вид и къса златисто-рижава козина.Структурата на космената покривка подчертава хармонията между красота и сила.

 

Важни пропорции:Дължината на тялото незначително превишава височината в холката.В стандарта пропорцията е 1/1,тоест-квадратен формат.Дълбочината на гръдната клетка е ½ от височината при холката.Дължината на муцуната е малко по-малка от тази на черепната част на главата.

 

 

Поведение и темперамент:

Притежава уравновесен тип темперамент ,с весел и дружелюбен характер,леко се поддава на обучение.Желанието да поддържа непрекъснат контакт с водача е едно от съществените достойнства на породата.Не понася грубо отношение.Не трябва да бъде агресивно,нито страхливо куче.

 

 

Описание:

Глава:Суха,с благороден вид,пропорционална.Черепната част е умерено широка и сводеста(изпъкнала).Надлъжната бразда е умерено изразена ,започва от леко издадена задтилна кост и продължава до прехода между темето и муцуната.Преходът е плавен.

Нос:Добре развит,широк,с подвижни ноздри.Цветът на носната гъба е леко по-тъмен от козината ,но не кафяв или черен.

Муцуна:Леко широка,тъпа – никога не трябва да бъде лека и заострена.Челюстите са добре развити,гърбът на муцуната е прав.

Устни:Не много месести,но не и тънки,плътно прилепнали към челюстите.

Захапка:Челюстите са силни ,с пълен набор от зъби.Захапката е плътна ножицообразна.

Скули:С добре развити мускули.

Очи:Средно големи,леко косо поставени , с умно и добро изражение.Клепачите прилягат плътно.Цвят на очите-кафяв,като се предпочита по-тъмния отенък.

Уши:Поставени не много високо ,леко отзад.Плътно прилягат към бузите и скулите.Широки в основата си,те се събират към входа под формата на латинското “V”.Дължината им е равна на 1/3 от дължината на цялата глава.

Шия:Средно дълга,пропорционална на тялото.

Холка:Дълга ,добре изразена,с развита мускулатура.

Гръб:Здрав,силен ,с добре развита мускулатура ,прав.Гръбначните пера трябва да бъдат добре покрити от мускулите.

Поясница:Къса,широка,компактна и права ,с добре развита мускулатура,леко изпъкнала.Преходът от гърба към поясницата е много здрав.

Крупа:Широка,достатъчно дълга,но не рязко скосена.Леко наклонена с плавен преход към опашката.Добре развита мускулатура.

 

Гръден кош:Дълбок и широк,добре развит,с изразена мускулатура.Ребрата са умерено извити.Гръдната кост е дълга ,доколкото това е възможно,то трябва да достига до нивото на лактите. Лъжливите,(плаващи)ребра са добре развити.

При европейските представители на породата ,особенно през последните години,гръдната кост е ясно отделена и различима,много добре омускулена.

Долна линия:Елегантна,с леко изразено повишение към слабините.

Опашка:Поставена доста ниско,дебела в основата,после изтънява.В страните ,където не е забранено от закона,тя се купира като се оставя от ¾ до ½

Ако опашката не е купирана ,тя достига до скакателните стави .Носи се на нивото на гърба –хоризонтално или леко сърповидно извита,но без да се замята много към гърба.Опашката е покрита с плътна козина.

 

Крайници:

Предни крайници:

При оглед отпред са прави и успоредни.При оглед отстрани –вертикално поставени,а лактите плътно прилягат до гръдния кош.

Добре развити кости и мускули.

Лопадката е дълга,плоска,косо поставена,с изразена връзка лопатка-рамо.Силна и суха,мускулеста.

Рамото е дълго,с развити мускули.лактите са плътно прибрани към гърдите,като не бива да са извити навън или навътре.

Лакетната става е добре изразена .Предмишницата е дълга,права , с изразена мускулатура.Костите са силни,ни не тежки и преразвити .китките са добре развити и компактни .Метакарпусната част е къса и леко наклонена.

Лапите са овални,по скоро котешки ,отколкото заешки,с плътно и силно прибрани пръсти.Ноктите са добре развити и кафяви на цвят.Възглавничките са здрави ,жилави и графитеносиви на цвят.Лапите се поставят паралелно при движение и стойка.

 

Задни крайници:

При оглед отзад –прави и успоредни с добре развит костно-ставен апарат.

Бедрото е дълго,с развита мускулатура и развита тазобедрена става .Колянната става е добре изразена.Предбедрицата е дълга ,с развита мускулатура и здрави сухожилия ,на дължина два пъти по-дълга от бедрената кост.Скакателната става е силна и ясно изразена ,суха ,с развити връзки.Метакарпусите са вертикално поставени,къси и сухи.

Лапите са както при предните крайници.

 

Движение:Типичен е бодрият и лек тръст с широко изнасяне на крайниците.При работа в полето-галоп.При движение гърбът остава винаги на едно ниво.Раванът (разноход) не е желателен.

 

 

Кожа: Плътна,еластична,без гънки.Добре пигментирана.

 

Козина:Къса и твърда ,плътно прилягаща към кожата .На ушите и главата козината е по –къса и по-мека.От долната страна на опашката козината е леко по-дълга,но трудно открояваща се .По корема е доста рядка.Липсва подкосъм.

 

При твърдокосместите-твърд и плътен косъм с дължина от 2 до 4 см.плътно прилепнал към тялото.по ушите е по-мек и прилепнал,по веждите,мустаците и брадата ,както и на задната част на краката косъмът е по-дълъг.

 

Цвят:различни отенъци на златисто-рижаво.Ушите може да бъдат по-тъмни.

Червен,кафяв или светъл отенък са нежелателни.Допуска се бяло петно на гърдите и на глътката,но не по-голямо от 5 см.в диаметър.Допускат се бели петна по пръстите.Цветът на устните и край очите хармонизира с цвета на носната гъба.

 

Височина:

 

Според АСА

Късокосмести:

Мъжки:22-24 инча (56-61 см.)

Женски:20,5-22,5 инча (52-57 см.)

Твърдокосмести:

Мъжки:22,8-24,5 инча (58-62 см.)

Женски:21- 22,8 инча (54-58 см.)

 

Според АКС:

Мъжки:22-26 инча (56-66 см.)

Женски:20-24 инча (51-61 см.)

 

Според FCI:

Мъжки:58-64 см.

Женски:54-60 см.

 

Предпочита се средният ръст,но във всички случаи за оценката е най-важна пропорционалността.

 

 

Тегло:

Според FCI:

Късокосмести- 22-30 кг.(старо 22-28 кг.)

Твърдокосмести:25-32 кг.

 

 

 

Недостатъци:

Всяко незначително отклонение от горепосочените изисквания е недостатък.Разглежда се в зависимост от степентта на изразеност.

 

Пороци:Тъй като реално това е ловно куче ,то страхът от изтрел ,отсъствие на вродена стойка и нежелание за апортиране,както и страхът от вода се считат за пороци.

 

-Явно изразени разлики от характеристиката на породата

-Неизразен полов диморфизъм

-Атипична глава

-Раздвоен нос

-Прекалено сухи или виснали устни

-Нестандартна захапка и всички форми на изкривена челюст

-Отсъствие на един или повече резци

-Вълча паст или заешка устна

-Светли,жълти,зелени,сини или орлови очи .Открити клепачи,извити навън или навътре.

-Двоен ред мигли

-Ясно изразена виснала кожа на гушката и виснал корем

-пети пръст (вълчи нокът)

-заешка лапа

-неправилни движения

-Атипична космена покривка

-Кафява или светло-жълта окраска

-Неравномерна окраска по цялото тяло,бяло петно на гърдите ,по-голямо от 5 см.

-Бели пръсти на краката

-Недостатъчна пигментация на кожата ,устните ,около очите

-Всички видове слабости в характера

-Отклонение повече от 2 см. от стандартните размери при различна пропорционалност

-Отклонение повече от 5 кг.в теглото (само за АКС и ККС)

 

Забележка:Мъжките трябва да имат два добре развити семенника ,които да са спуснати изцяло в топбичката.

 

 

Строго се забранява кръстосването между кучета от двете породи (късокосместа визла и твърдокосместа визла)!!!!

 

 

Анкета